Over ons

Over de vereniging

Epione is de studievereniging voor studenten Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. Wij zijn een jonge vereniging en we timmeren hard aan de weg om ons te ontwikkelen tot een organisatie die onze studenten helpt verder te komen. Dit door informatieve/educatieve evenementen te organiseren, door af en toe even te ontspannen met een leuke activiteit of gezellige borrel, en door een netwerk te vormen tussen jaarlagen en leeftijden heen. Epione wil al haar studenten een onvergetelijke studententijd bieden, waarin zij zich nog dieper ontwikkelen.

Over godin Epione

Epione (Ηπιονη)
Epione is de dochter van Herakles, vrouw van Asklepios, god van de geneeskunde en is de moeder van:

Panakeia, de godin van de medicijnen
Hygieia, de godin van de gezondheid
Laso, de godin van de genezing zelf, remedies en manieren van genezing
Akeso, godin van het proces van genezing van wonden en ziektes
Machaon en Podaleirios, beiden menselijke geneesheren die worden genoemd in de Ilias van Homerus.
Achelois, de godin van de maan en van de pijnstilling
Aglaia, de jongste van de Drie Gratiën en godin van de schoonheid, vruchtbaarheid, creativiteit en charme
Telesphorus, Euamerion en Acesis

Asklepios, Hygieia en Epione dragen een slang bij zich, omdat in het oude Griekenland werd geloofd dat je genezen was wanneer je een slang in je dromen zag na het offeren aan Asklepios of Hygieia.
Wanneer mensen ziek werden, gingen ze naar de stad Epidauros, waar de tempel van Asklepios en Hygieia lag of naar Kos, waar ze met een priesteres konden praten. Hiervoor moesten ze entree betalen. De patiënt waste zich eerst en werd daarna in de tempel op de koude vloer tussen de slangen gelegd. Die moest dan slapen en zodra die wakker werd, was hij/zij genezen. Dit werd de ‘tempelslaap’ genoemd. Als dank aan de goden werd een votiefreliëf of een marmeren lichaamsdeel geschonken.
Epione werd door de Grieken en Romeinen als minder belangrijk gezien dan Hygieia en Asklepios. Ze is verzonnen als een bijfiguur om het bestaan van Hygieia te verklaren en een personificatie van mildheid te representeren. Zij is dus de godin van de gemoedelijkheid en pijnverzachting, wat overgens essentieel is voor genezing.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven